Interreg projekt Carpe Digem se je odvijal v času, ki ga je zaznamovala pandemija COVID-19. To je med drugim pomenilo, da so se študijski obiski dobrih praks, ki so temeljnega pomena za Interreg mehanizem, večinoma odvijali v spomladanskih in poletnih mesecih 2022, ko se je zdravstvena kriza umirila. Kljub temu je projekt znal številne izzive obrniti sebi v prid in je med drugim razvil kar nekaj rešitev, ki so bile tudi izven Interreg okolja prepoznane kot dobre, zlasti pa uporabne prakse. Če jih le nekaj omenimo:

  1. Orodje za merjenje digitalne zrelosti območij: tukaj
  2. Virtualne degustacije: tukaj (s čudovitim komentarjem neznanca)
  3. Pilotna platforma Meet the Local Producer: tukaj
  4. Razvoj edukativnih vsebin in smernic s področja digitalne pismenosti ter izvedbe delavnic, kot je npr. serija predavanj za zaposlene na ministrstvih in vladnih službah

Predvsem pa gre izpostaviti razvoj digitalnega inovacijskega stičišča 4PDIH, zlasti na področju dela s podeželskimi območji, pa tudi z občinami, za katere smo npr. pripravili tudi evalvacijo potreb s področja digitalnih kompetenc.

Ker je eden od pomembnih vidikov ti. Interreg projektov razvoj oz. izboljšava ti. policy instrumente, gre izpostaviti partnerstvo, najprej z Ministrstvom za javno upravo, danes pa Ministrstvo za digitalno preobrazbo, kjer je bil fokus Carpe Digem na razvoj podeželskih digitalnih inovacijskih ekosistemov zelo pomemben.

Komentirajte