Konferenca o politikah projekta SmartVillages Interreg Alpine Space

10. novembra 2020 na spletu

Datum in ura: 10. november 2020, od 9.15 do 12.20

Lokacija: spletna izvedba prek orodja Zoom

Jezik konference: angleški

Okvir: Izraz pametne vasi se nanaša na povezovanje različnih področij (stanovanjska politika, mobilnost, ponudba, uprava itd.) s pomočjo novih informacij in komunikacijskih tehnologij, da se zagotovi karseda uspešno povezovanje sinergij. Projekt SmartVillages je partnerstvo odločevalcev, ponudnikov storitev, prebivalcev in drugih relevantnih akterjev. Od leta 2018 je projekt SmartVillages spodbudil nastanek okoli ducata projektov v 9 pilotnih območjih v Območju Alp, ki segajo od podeželskih prostorov za sodelovanje do aplikacij za deljenje avtomobila in od digitalnih platform za podeželje do postavitve javnih točk WiFi in vzpostavitve optičnih omrežij. Vmesni sklep trenutne projektne faze je: nove tehnologije lahko zares spodbudijo revolucijo na podeželskih območjih, a le ob spretni združitvi tehnološke in družbene komponente. To najprej pomeni, da mora biti na voljo digitalna infrastruktura, po drugi strani pa je pomembno, da so projekti organizirani na tak način, da lahko državljani in prebivalci dejavno sodelujejo pri razvoju novih storitev. Na politike na lokalnem, regionalnem, nacionalnem in evropskem nivoju je treba nasloviti pozive, da ustvarijo ustrezen okvir za to. Konferenca bo udeležencem dala priložnost, da se poučijo o primerih dobrih praks projekta SmartVillages in da prispevajo predloge glede potrebnih politik, ki zasledujejo cilj izboljšanja pogojev za digitalizacijo in socialne inovacije v gorskih regijah.

Dnevni red

Ura Tema
9.15–9.20 Uvod: Thomas Egger, direktor Centra za gorske regije (SAB)
9.20–9.35 Uradni pozdrav: Maria Lezzi, direktorica švicarskega Zveznega urada za prostorski razvoj
9.35–9.50 Zgodba SmartVillages: od Eusalp do SmartVillages in nazaj (Thomas Egger, SAB)
9.50–10.15 Projekt Interreg Alpine Space SmartVillages, pregled (Peter Niederer, SAB)
10.15h–10.40 Predstavitev koncepta #LocalHero v Sloveniji (dr. Emilija Stojmenova Duh, Univerza v Ljubljani)
10.40–10.50 Odmor
10.50–12.10 Participativno plenarno srečanje: Predstavitev in povezovanje priporočil politik

Sodelujejo: Franc Bogovič, evropski poslanec, predstavnik DG Agri (Evropska unija); Eric Jakob, vodja ekonomske promocije, švicarski Zvezni sekretatirat za ekonomijo; Esther Schlumpf, Regionalna gospodarska agencija Oberwallis (Švica)

Moderira: Thomas Egger (SAB)

12.10–12.20 Zaključki in obeti: Thomas Egger (SAB)

Registracija in rok za prijavo: na povezavi http://www.sab.ch/dienstleistungen/internationale-zusammenarbeit/smart-villages/meeting-10112020-english.html do 2. novembra 2020.

Najpozneje 2. novembra 2020 boste prejeli povezavo Zoom in kratka navodila za sodelovanje in udeležbo na spletni konferenci. V isti e-pošti boste v pregled prejeli tudi osnutek priporočil politik SmartVillages. Veselilo nas bo, če nam boste posredovali svoje mnenje in komentarje, in sicer tako, da: 1) pišete na naslov e-pošte peter.niederer@sab.ch pred konferenco, 2) sodelujete v klepetu na plenarnem srečanju konference 10. novembra 2020.

Komentirajte