»Pokaži mi svoje odpadke in povedal ti bom, kdo si. Pokaži mi, koliko odpadkov proizvedeš, in povedal ti bom, v kakšni družbi živiš.« Tako pravi Thomas Hylland Eriksen v uvodu svoje knjige o odpadkih.

V okviru mednarodnega projekta Nevidno življenje odpadkov so študentje Fakultete za elektrotehniko pod mentorstvom doc. dr. Jožeta Gune iz Laboratorija za multimedijo razvili pametni zabojnik za smeti. Ta prek povezave s telefonom zazna uporabnika, ko se mu približa, ter s pomočjo vgrajenih senzorjev izmeri količino in težo odloženih smeti ter podatek izpiše na zaslonu.

V okviru projekta bo razvita še aplikacija, ki bo uporabnika obveščala o skupni količini odloženih smeti v mesecu ali letu dni in s tem ozaveščala ljudi o skupni količini odloženih odpadkov. Povprečen prebivalec držav razvitih držav Zahoda namreč na leto ustvari okrog 400 kilogramov smeti.

Pri projektu sodelujejo tudi antropologi, sociologi in psihologi, ki ugotavljajo, kako ljudje dojemajo odpadke in kakšne so navade imajo v zvezi z njimi. Projekt vodi doc. dr. Dan Podjed s Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Komentirajte