V prejšnjem tednu smo se odzvali povabilu RC Novo mesto, ki je vključen v mednarodni Erasmus+ projekt INCOME. Projekt se osredotoča na problematiko visoke brezposelnosti mladih v Evropski Uniji. Med 19. in 22.2.2018, smo se skupaj odpravili na izobraževalni obisk v sosednjo Italijo, v Benečijo, z namenom izmenjave znanj in izkušenj na področju FabLabov in coworking prostorov. Ogledali smo si različna ustvarjalna, inovativna ter poslovna okolja povezana z izpostavljeno problematiko.

Gostila nas je organizacija Samarcanda, locirana v mestecu Schio, Italija. Kooperativa Samarcanda sicer deluje na področju socialnega dela in vključevanju beguncev v družbo, v svojih prostorih pa je ustanovila tudi coworking in FabLab prostore, ki so združeni pod imenom MegaHub. Coworking prostori delovne površine v večini nudijo ponudnikom različnih storitev na področju IT, medtem ko se delovanje FabLaba osredotoča predvsem na obrtniške veščine. Ob vsej obrtniški in tehnološki opremi, ki jo MegaHub ponuja lokalnemu okolju, je vanj vpet tudi s številnimi projekti, izobraževanji in delavnicami ki jih organizira na različnih področjih. MegaHub je prav tako član regionalne mreže FabCube, ki povezuje večino FabLabov v Benečiji, tudi vse tiste, ki smo si jih v gosteh ogledali.

V Padovi smo obiskali Poslovni center Paradigma, ki predstavlja neke vrste sinergijo med različnimi poslovnimi modeli in priložnostmi. Center združuje pet start-up podjetij, ki delujejo v skupnem coworking prostoru (kar omogoča medsebojno deljenje znanj in skupne projekte), hkrati pa za zunanje uporabnike ponuja odprti coworking prostor ter prostore FabLaba Padova. V prihodnosti načrtujejo tudi ustanovitev prostorov za izobraževanja in priključitev pisarniškega dela, kar bo precej razširilo obseg delovanja. V nasprotju s širokim in poslovnim pristopom Paradigme, je Verona FabLab v Veroni, precej manjših razsežnosti, njihova vpetost v lokalno okolje pa vendarle ni nič manjša. Podobno kot MegaHub, tudi Verona FabLab poleg tehnološko popolnoma opremljenih prostorov svoje prostore ponuja nekaterim obrtnikom (npr. izdelovalcu inštrumentov ukulele, izdelovalki papirja), kar pa ne izključuje sodelovanja z nekoliko bolj tehnološko usmerjenimi interesi, saj eden izmed coworkerjev pokriva tudi področje robotike. FabLab uspešno sodeluje tudi z ostalimi podobnimi organizacijami v okolici, ter se aktivno udejstvuje na raznih področjih izobraževanja osnovnošolcev.

Zadnji izmed FabLabov, ki je z nami delil svoje izkušnje je bil Creta FabLab, ki se nahaja v Bassano del Grappa. Najmanjši izmed vseh FabLabov, ki smo jih obiskali je del širše kreativne skupnosti, ki je sestavljena iz coworking prostorov in večjega prostora za izvedbe delavnic, izobraževanj ali druge dogodke pomembne za lokalno skupnost. Znotraj svojih prostorov Creta gosti tudi umetnike z različnih področij, največje povpraševanje pa je po najemu so-delovnega prostora, ki ga pri njih vedno primanjkuje.

Poleg ogledov kreativnih prostorov, smo se seznanili tudi z inovativno virtualno skupnostjo, združeno pod imenom SpazioHub (Thiene, Italija). V tem primeru gre za neke vrte podjetniški inkubator, ki dejansko nima svojih lastnih prostorov, pač pa svoja priložnostno organizirana srečanja gosti v lokalnih javnih prostorih. Njihovi projekti so odprti za vse, naslavljajo pa predvsem mlade, ki jih spodbujajo k podjetniškemu razmišljanju.

Med obiskom nas je gostil tudi predstavnik regionalnih oblasti, ki je odgovoren za razvoj regije v skladu z Veneto Digital Agenda 2020. Z njim smo se pogovorili o različnih možnosti financiranja, vzdrževanja in udejstvovanja tako posameznih FabLabov, kot mreže kot celote. Izmenjava izkušenj in informacij je bila tudi tokrat več kot uspešna!

Če za konec nekoliko sklenemo svoje misli: glede na izkušnje, ki smo jih pridobili v Italiji, razlog za ustanavljanje FabLabov izvira predvsem iz dveh teženj: 1. potreba po novih, drugačnih prostorih, ki dopolnjujejo formalno izobraževanje mladih, predvsem na tehničnih področjih, ki jih je glede na potrebe trga potrebno še bolj razvijati; 2. potreba po okoljih, kjer je mogoče sodelovati (na skupnih projektih) ter hitro preizkusiti svoje zamisli, tj. izdelovati prototipe.

Veselimo se novih podobnih izmenjav znanja in izkušenj ter se veselimo marca, ko nas bodo gostitelji obiskali v Sloveniji!

Komentirajte