Dr. Nina Cvar in dr. Jure Trilar sva se udeležila 2. svetovnega foruma o etiki umetne intelligence – UNESCO AI Ethics, ki je  potekal 5. in 6. februarja 2024 v Kongresnem centru Brdo v Kranju.

Forum, organiziran s strani Ministrstva za digitalno preobrazbo RS, pod okriljem UNESCO, je združil izkušnje in strokovno znanje držav na različnih ravneh tehnološkega in političnega razvoja, da bi se učili drug od drugega ter vzpostavili dialog z zasebnim sektorjem, akademskim svetom in širšo civilno družbo.

UNESCO je s sprejetjem ambicioznega svetovnega standarda – Priporočila o etiki umetne inteligence – pomembno prispeval k cilju učinkovitega in etičnega upravljanja umetne inteligence. Na dogodku je bil obeležen začetek Globalnega observatorija za etiko umetne intelligence – telesa UNESCO, ki spremlja razvoj AI v skladu z globalnimi etičnimi načeli, ter začetek delovanja Unescove mreže strokovnjakov za etiko umetne inteligence brez meja.

V veselje nama je bilo sodelovati na srečanju na najvišjih ravneh, kjer je bila razvidna etična naravnanost za skupno delovanje, ki bo prinesla boljšo prihodnost za vse – ne zgolj za posamične interesne skupine in vodilne države. Te etične zaveze in mednarodno delovanje pa ne izhajajo iz trenutne priljubljenosti te tehnologije, temveč je plod dolgotrajnega in poglobljenega razmisleka številnih znanstvenic, znanstvenikov, strokovnjakinj in strokovnjakov ter voditeljic in voditeljev, ki usklajeno gradijo okvire za vključujočo in trajnostno digitalno preobrazbo.

Komentirajte