Danes, 19. 4. 2022, je na Fakulteti za elektrotehniko potekalo srečanje Cisco akademij. Udeležili so se ga dijaki in učitelji iz ŠC Novo mesto, GSŠRM Kamnik, STPŠ Trbovlje, SŠ Domžale in Vegove Ljubljana, kjer tudi sami izvajajo programe Cisco omrežne akademije.

Večji del srečanja je bil posvečen tematikam kibernetske varnosti. Uvodoma je dr. Matevž Pustišek iz FE predstavil trende na področju digitalizacije in nekaj aktualnih primerov v povezavi s kibernetsko varnostjo. Maj Vilfan in Tim Vivoda, inštruktorja Cisco akademije na FE, sta udeležence povabila k reševanju praktičnega izziva iz področja socialnega inženiringa. Gospod Marjan Kavčič iz Urada vlade RS za informacijsko varnost pa je predstavil tekmovanje »European Cybersecurity Challenge«, ki bo potekalo letos poleti na Dunaju, usposabljanje in vse stroške za tekmovalce pa krije urad. Več na https://kibertalent.si/.

Po kratki pavzi smo se odpravili na Telekom Slovenije, d.d., kjer nas je sprejela gospa Mateja Matzele Golob iz kadrovske službe in predstavila podjetje. V nadaljevanju je gospod Kruno Kisiček razložil, kako deluje hrbtenično omrežje Telekoma Slovenije, ki zagotavlja nemoteno delovanje vseh storitev. Gospa Sara Tomše iz Operativnega centra za kibernetsko varnost pa je predstavila delo analitika kibernetske varnosti. Ogledali smo si še data center in zaključili srečanje polni novih spoznanj.

Poleg Urada vlade RS za Kibernetsko varnost in Telekoma Slovenije d.d. so srečanje omogočili tudi podjetje SRC in Združenje za informatiko in telekomunikacije, Sekcija za kibernetsko varnost pri GZS.

Komentirajte