V petek, 8.4.2022, so se partnerji projekta TPL na delavnici pod vodstvom NUIG spoznali še z dvema orodjema in sicer prvo iz družine obogatene resničnosti (AR) in petim orodjem s področja virtualne resničnosti (VR).

Lukasz Perwol iz NUIG je uvodoma povedal, da je na spletu sicer veliko privlačnih predstavitev AR orodij, manj pa je tistih, ki jih dejansko že lahko s pridom uporabljamo. Tako je za potrebe razvoja lokalnih javnih storitev izbral sicer še testno verzijo orodja ARitize Maps. Za boljšo predstavo so si partnerji na začetku pogledali video, nato pa se seznanili s samim procesom. Orodje nam omogoča ustvarjanje virtualnega prostora v katerem se nahajamo. S pomočjo pametnega telefona enostavno nekaj minut snamemo okolico, dokler se v sistemu ne nabere dovolj podatkov. V tako usvarjen prostor lahko dodajamo različne vsebine, 3D objekte, video, navigacije in podobno.

Spoznali smo se s spletnim urejevalnikom Mozilla Spoke, ki omogoča ustvarjanje 3D prizorišč brez kakršnekoli druge programske opreme. S tem orodjem lahko ustvarimo virtualni prostor, ki je popolnoma prilagojen določenim potrebam. To je lahko županova pisarna, glavni trg v mestu ali vrh Triglava, na enostaven način se lahko uvozijo 3D modeli, 360-videoposnetki in podobno. Tako usvarjen prostor lahko delimo iz svojega brskalnika in vanj povabimo druge.

Komentirajte