Obiskali smo konferenco OTS 2019, ki je 18. in 19. junija potekala v Mariboru. Poleg udeležbe na zanimivih predavanjih smo predstavili tudi lastne prispevke o sodobnih informacijskih tehnologijah in storitvah.

Jure Trilar je predstavil razvoj decentralizirane aplikacije v obliki igre na srečo, ki za svoje delovanje potrebuje učinkovito in varno psevdonaključno generiranje števil. Pri tem je izpostavil tehnične in konceptualne zadrege, ki izhajajo iz sočasnega izvajanja distribuirane kode na platformi Ethereum, ter implementiral rešitve v igri ICO simulator, ki temelji na popularnih spletnih tehnologijah in uporablja pametne pogodbe za potrebe podatkovne baze in zalednega procesiranja.

Klemen Babuder in Vid Stropnik pa sta predstavila metode in postopek ustvarjanja interaktivnega prototipa za mobilno aplikacijo za oživljanje kulturne dediščine. Opisala sta postopek načrtovanja prototipa, pri čemer sta deloma izhajala iz analize stanja priljubljenih aplikacij, ki rešujejo našim podobne probleme, deloma pa iz rezultatov izvedene uporabniške študije. Opisala sta nadgradnjo skic v prvi srednjefunkcionalni in interaktivni prototip aplikacije ter navedla tudi prednosti in slabosti uporabljenih orodij in njihov vpliv na izdelani prototip.  S tem sta v ospredje postavila uporabniško naravnano načrtovanje (ang. user-centered design – UCD), pri katerem snovalci aplikacij aktivno sodelujejo z uporabniki tekom celotnega procesa načrtovanja in razvoja aplikacije. 

Klemen Babuder
Vid Stropnik

Komentirajte