V torek, 12. 10. 2021, bo potekala brezplačna delavnica o uporabi portala OPSI – Odprti podatki Slovenije. Namen delavnice je seznaniti udeležence z različnimi zbirkami podatkov in uporabno vrednostjo zbirke OPSI ter predstaviti nekaj idej za uporabo podatkov v realnih okoljih. Na delavnico se lahko prijavite na tej povezavi.

V Sloveniji imamo zbirko podatkov – portal OPSI – ki ima velik potencial za slovenske uporabnike, še  posebej za občine in številna storitvena podjetja. Z delavnico želimo približati idejo zbiranja podatkov in odpiranje podatkovnih zbirk slovenski javnosti z namenom, da se začnejo uporabljati lokalni podatki, ki bodo v prvi vrsti koristili lokalnemu okolju.

Prvi del delavnice bo namenjen predstavitvi portala OPSI, Kataloga IJZ in primerom uporabe odprtih podatkov v različnih okoljih. Poseben poudarek bo namenjen uporabni vrednosti za občine. Drugi del delavnice bo namenjen prikazu, kako vnašamo podatke v portal OPSI in kako pripravimo podatke za vnos.

Organizatorji dogodka so Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH in Ministrstvo za javno upravo RS. Delavnica poteka v okviru projekta EUHubs4Data, katerega  namen je povezati in podpreti rast evropskih malih in srednje velikih podjetij na področju obdelave in rabe masovnih podatkov. Skupni evropski podatkovni prostori bodo zagotovili, da bo na voljo več podatkov za uporabo v gospodarstvu in družbi z namenom izboljšanja zdravstvenega varstva, ustvarjanje varnejših in čistejših prometnih sistemov, ustvarjanje novih izdelkov in storitev, pri čemer bodo podjetja in posamezniki, ki ustvarjajo podatke, ohranili nadzor nad njimi.

Program:

13:00 – 13:40: Uporabna vrednost podatkov 

  • Portal OPSI in Katalog IJZ
  • Primer odprtih podatkov (v praksi)
  • Kje nam lahko koristijo podatki (priložnosti za občine)
Tjaša Sobočan, Saša Kek (UL FE, 4PDIH)
Aleš Veršič, Alenka Pšeničnik (Ministrstvo za javno upravo RS)
13:40 – 14:25: Primeri dobrih praks 

Uporaba zbirk na OPSI

Gregor Balkovec (UL FE)
14:25 – 15:00: Kako vnašamo podatke v OPSI 

Demonstracija registracije urednika v OPSI in vnašanje zbirk

Marina Rajič, Aleš Veršič (Ministrstvo za javno upravo RS)
Gregor Balkovec (UL FE)

Vabljeni k prijavi. Po prijavi vam bomo poslali zoom povezavo.

Komentirajte