Vrsta netopirjev z latinskim imenom Pipistrellus je postala zaščitni znak podjetja Pipistrel, d.o.o., iz Ajdovščine. Izdelavo njihovih večkrat nagrajenih letal smo si v okviru strokovne ekskurzije s študenti programov Multimedija in Elektrotehnika ogledali na italijanski lokaciji v južnem predelu Gorice, le streljaj od slovenske meje.

K selitvi dela aktivnosti iz domače Ajdovščine so pripomogle predvsem ugodnejše vremenske razmere z velikim številom letalnih dni v letu, neposredna bližina starega letališča v Gorici, do katerega ima družba Pipistrel urejen lasten dostop, in prednosti delovanja na tujih tleh.

V novem objektu nas je sprejela skupina strokovnjakov pod vodstvom g. Boscarola, s katerimi smo preživeli 3 zanimive letalske urice. V proizvodni hali so nam predstavili celotno linijo letal z bencinskim in električnim pogonom, imeli pa smo tudi možnost preizkusiti udobnost stilsko dovršenega štiriseda Panthera z dosegom nekaj pod 2.000 km. Ob zanimivi razlagi razlik med bencinskim in električnim pogonom manjših modelov so postajale jasne ločnice dosega električne različice s približno petino klasičnega bencinskega dosega. Prav poseben model je električno jadralno letalo Taurus Electro z zložljivim pogonom v samem repu letala, ki za vzlet ne potrebuje drugega vlečnega letala. V avli podjetja se za amaterske pilote z dobrim želodcem nahajata simulatorja letenja, s katerimi smo v drugem delu ogleda s pomočjo 3D-očal preizkusili celotno fazo leta, od vzleta do pristanka na travnati podlagi, vmes pa za pogumne še kakšen luping in sodček.

Po zanimivi izkušnji z višavami smo se odpravili nazaj v Slovenijo na bližnji hrib Cerje v občini Miren-Kostanjevica, kjer se nad okolico dviga Pomnik braniteljem slovenske zemlje. V njem je po nadstropjih urejen spomenik vsem tistim, ki so na tem ozemlju borili in padli, od prvega slovenskega preporoda do nastanka samostojne države. Na vrhu veličastne stavbe se nahaja razgledna ploščad, ki z razgledom v vse smeri simbolizira pogled v prihodnost.

Komentirajte