Študenti in študentke so tudi letos pri predmetu Mobilnost in internet stvari (MIS) pripravili odlične zaključne projekte, pri katerih je v ospredju praktično delo, povezano s spoznavanjem osnov interneta stvari (IoT) ter brezžične in mobilne tehnologije. Pri tem so naši študenti v luči interdisciplinarnega pristopa k študiju, ki ga gojimo, sodelovali tudi s študenti industrijskega oblikovanja z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Predmet je letos spremljalo 22 študentov in študentk, ki so skupno izdelali 7 projektov na različnih področjih, v luči aktualnega dogajanja pa so med tematikami projektov, ki jih študenti predlagajo in ob pomoči mentorjev izvedejo sami, prevladali projekti, povezani z obravnavo zapletov, ki jih je povzročila epidemija bolezni covid-19. Med študentskimi projekti tako najdemo kar 3, ki naslavljajo to področje, in sicer:

Medtem ko prva dva projekta izzive, povezane z epidemijo covid-19, obravnavata dokaj neposredno, so pri projektu deljenja prevoza in parkiranja študenti zaznali zelo aktualno potrebo in hitro oblikovali rešitev. V času trajanja epidemije covid-19 se je namreč močno povečala količina dela na daljavo. Študentje so pri tem opazili, da zasebna parkirišča podjetij samevajo, zato so dobili izvirno idejo, da izdelajo rešitev deljenja parkirišč z zunanjimi uporabniki prek aplikacije in krmilnika za zapornico, s tem pa so učinkovito naslovili problem parkiranja v večjih mestih.

Študenti in študentke so v času študija na daljavo oziroma v spremenjenih okoliščinah zasnovali nadvse aktualne projekte, ki imajo nedvomno tudi potencial za nadaljnji razvoj in uporabo v vseh okoliščinah, ne le epidemičnih. Podrobnejše opise vseh njihovih rešitev si lahko ogledate na spletni podstrani MakerLaba.

Komentirajte