V sredo, 20. marca 2024, je potekalo državno tekmovanje v znanju IKT za srednješolce.  Zmaga gre letos v Ljubljano. Prva ekipa, ki je rešila omrežni izziv, je iz Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana.  

Državno tekmovanje je uvrščeno v program Festivala inovativnih tehnologij, ki vsako leto poteka pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Letos je sodelovalo devet ekip iz šestih srednjih šol: ŠCRM Kamnik, ŠC Novo mesto, STPŠ Trbovlje, SŠ Domžale in Ljubljana Vegova in ŠC Kranj. Ekipe je uvodoma pozdravil Urban Garbajs iz Fakultete za elektrotehniko in predstavil potek tekmovanja in partnerje, ki so sponzorsko podprli tekmovanje. To so: Urad vlade RS za informacijsko varnost, Iskraemeco, Modra zavarovalnica, Telekom Slovenije, Nil in Združenje za informatiko in telekomunikacije – Sekcija z Kibernetsko varnost. 

Izziv, ki so ga v simulacijskem okolju reševali, je zahteval razumevanje šifrirnih metod in osnovne omrežne konfiguracije stikal in usmerjevalnikov.   

Vrstni red ekip je določilo število pravilnih odgovorov. Če bi imelo več ekip enako število točk, bi vrstni red odločila hitrost reševanja problema. 

  

Prva tri mesta : 

  1. mesto: ekipa »brez imena« iz Vegove Ljubljana (Tomaž Buljan, Niki Žibert, Gal Končar)
  2. mesto: ekipa »Gregatovi ljubčki« iz Srednje šola Domžale (Gal Rozman, Mark Gedrih, Mark Hafner 
  3. mesto: ekipa » <subject name here> « iz Vegove Ljubljana (Anže Kejžar, Aleksandar Savković, Jakob Jeraj) 

Vsem sodelujočim in njihovim mentoricam in mentorjem čestitamo za uspeh in sodelovanje. Nagrade, ki so jih prispevali sponzorji, bomo na šole poslali po pošti. 

Pripravo naloge in realizacijo dogodka so izvedli Urban Garbajs, Enei Krumpak in Maj Vilfan iz LTFE Cisco akademije. 

Hvala vsem za sodelovanje!