V okviru Interregovega projekta Carpe Digem, pri katerem Laboratorij za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko nastopa kot partner, je bil 4. novembra 2020 izveden spletni seminar na temo razvoja turizma na presečišču z digitalno inovacijo v zahtevnem okolju pandemije bolezni covid-19.

Seminar, ki ji pritegnil več kot 200 strokovnjakinj in strokovnjakov, je obravnaval štiri ključne teme: varnost in dobro počutje, trajnostnost (ekonomska, socialna, kulturna in okoljska), digitalno preobrazbo ter spremembe politik in strategije za podporo razvoju sektorja.

Na seminarju je doc. dr. Emilija Stojmenova Duh predstavila platformo Meet the Local Producer, ki jo naš laboratorij razvija v tesnem sodelovanju z deležniki na naših pilotskih območjih. Platforma, ki poudarja trajnostnost, svojo edinstvenost gradi na zavedanju pomena in vloge lokalnih predelovalk in predelovalcev, pri čemer jih s t. i. »storytellingom« tudi natančno predstavlja.

Spletnega seminarja se je med drugim udeležila tudi Elena Angiolini iz direktorata Evropske komisije DG CNECT, barve slovenskih deležnikov pa je predstavljala Janja Viher, predsednica Štajerske turistične zveze, ki je med drugim nastopila tudi na zaključnem panelu seminarja. Njena predstavitev je sicer izpostavila problem upada prodaje med pandemijo bolezni covid-19, s katerim se soočajo vinarji izbranega področja, ter iskanje načinov, kako slednje ublažiti – tudi s pomočjo digitalizacije.

Posnetek dogodka si lahko ogledate spodaj.

Komentirajte