V ponedeljek, 16. septembra 2019, je na ljubljanskem gradu potekala konferenca Pametna mesta 2019, na kateri sta sodelovala tudi sodelavca LTFE Mojca Volk in Jaka Cijan.

Predstavila sta 5G SPIN – inovativno aktivnostno aplikacijo z urgentnimi funkcijami. Gre za raziskovalno aplikacijo, ki uporabnikom ponuja vrsto funkcij, ki so uporabne v vsakdanjem življenju, med drugim varnostne storitve za ekstremne športnike in druge avanturiste, prometne informacije z napredno radarsko sliko in urgentne dogodke v Sloveniji.

Gre torej za aplikacijo, ki je namenjena prikazu in poročanju o urgentnih dogodkih in prometu v Sloveniji ter inovativnemu sledenju aktivnosti na prostem, ki ob morebitnih težavah olajša delo urgentnim službam pri iskanju pogrešanega.

Aplikacija vključuje modul za urgentne komunikacije, ki je skladen s standardom PEMEA (EENA) in v primeru govornega klica na 112 samodejno posreduje širko nabor podatkov, vključno z obogatenimi lokacijskimi informacijami, ICE-kontakti in uporabnikovim zdravstvenim profilom. Dodatno lahko uporabniki iz aplikacije vzpostavijo tudi govorni ali video 112-klic. Trenutno je aplikacija v fazi razširjanja modula za podporo funkcij za očividce, ki so vpleteni v posredovanje, in za dodatne urgentne storitve s pomočjo obogatene in razširjene resničnosti.

Predstavitev aplikacije je naletela na dober odziv med udeleženci, zato se veselimo njene poti med podjetja, ustanove in posameznike, zainteresirane za njen nadaljnji razvoj in implementacijo.

Na konferenci so bile sicer predstavljene mnoge aktualne tematike, na primer skupni pristop k oblikovanju prihodnosti brezpilotnikov (angl. drone) v mestih, dobre prakse pri razvoju pametnih mest (Dunaj, Greenwich), rešitve za pametno parkiranje (Tenzor, d.o.o.) in pomen digitalizacije in informatizacije na področju zaščite, reševanja in pomoči (Gasilska zveza Slovenije).

Kratek video prispevek o konferenci si lahko ogledate na povezavi.

Komentirajte