V okviru projekta Think XR se je v torek, 26. septembra, v Centru Noordung v Vitanju odvil dogodek vzpostavitve nacionalnega XR in Web4.0 partnerstva za razvoj digitalnih kompetenc. Dogodek je družil številne strokovnjake, izobraževalne ustanove, mentorje, predstavnike podjetij in vodilne strokovnjake na področju tehnologij navidezne in razširjenje resničnosti (XR tehnologij).

Med uvodnimi predstavitvami je najnovejše trende uporabe XR tehnologij predstavil dr. Jože Guna iz Laboratorija za multimedijo, Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Dodatno je zbrane s predstavitvijo Strategije Evropske komisije na področju Web4.0 in digitalnih svetov nagovorila ga. Anja Blaj, predsednica Blockchain Think Tank Slovenia in politična svetovalka Crypto Initiative Europe.

Na dogodku se je predstavil in prevzel vlogo povezovalca progama dogodka 3D avatar Hermana Potočnika Noordunga, podprt z umetno inteligenco, ki sta ga razvila mlada strokovnjaka na področju umetne inteligence in XR tehnologij iz Slovenskih Konjic. Dogodek je obeležil tudi vzpostavitev nacionalnega XR in Web4.0 partnerstva za razvoj digitalnih kompetenc v Sloveniji.

Projekt Think XR sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 662.987 EUR. Namen projekta je Izobraževanje – krepitev človeških virov s ciljem izboljšanja človeškega kapitala.

Komentirajte