V torek, 12. 10. 2021 je potekala delavnica o uporabi portala OPSI – Odprti podatki Slovenije. Na delavnici je bilo prisotnih več kot 50 udeleženk in udeležencev iz različnih občin, ki so se uvodoma seznanili z uporabno vrednostjo podatkov, nato pa si ogledali praktičen prikaz uporabe portala OPSI.

Prisotne je z uvodnim pozdravom nagovorila mag. Saša Jazbec, v.d. direktorice Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem na Ministrstvu za javno upravo. V nadaljevanju so Alenka Pšeničnik, Marina Rajič in Aleš Veršič in iz Ministrstva za javno upravo so predstavili portal OPSI in katalog informacij javnega značaja. Tjaša Sobočan in Saša Kek iz 4PDIH sta idejo zbiranja in odpiranja podatkov približali skozi primere uporabe v različnih okoljih, s poudarkom na uporabni vrednosti za občine. V drugem delu delavnice je Gregor Balkovec iz 4PDIH izvedel praktičen prikaz, kako pravilno pripravimo podatke za vnos in kako vnos tudi izvedemo.

Delavnico so organizirali Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH in Ministrstvo za javno upravo RS. Delavnica je potekala v okviru projekta EUHubs4Data, katerega  namen je povezati in podpreti rast evropskih malih in srednje velikih podjetij na področju obdelave in rabe masovnih podatkov. Skupni evropski podatkovni prostori bodo zagotovili, da bo na voljo več podatkov za uporabo v gospodarstvu in družbi z namenom izboljšanja kakovosti bivanja. V okviru projekta želimo približati idejo zbiranja podatkov in odpiranje podatkovnih zbirk slovenski javnosti z namenom, da se začnejo uporabljati lokalni podatki, ki bodo v prvi vrsti koristili lokalnemu okolju in lokalnim prebivalcem.

Komentirajte