Za študente izbranih predmetov smeri Multimedija in Elektrotehnika je v petek, 7. 12. 2018, potekala strokovna ekskurzija v smeri Štajerske in Prlekije. Pod vodstvom prof. Andreja Kosa smo se najprej ustavili v podjetju Mikropis v Žalcu, ki deluje na širšem področju informacijskih in računalniških rešitev.

Po prijaznem sprejemu smo si pogledali razvojne oddelke podjetja, kjer v sodelovanju z znano ameriško kliniko in raziskovalno inštitucijo Mayo Clinic poteka razvoj aplikacije 24alife. Njihov glavni cilj je spodbujanje uporabnikov k uravnoteženemu življenjskemu slogu in osebnostnemu razvoju s pomočjo osebi prilagojenega trenerskega pristopa. Za dobro počutje v vseh življenjskih obdobjih so predstavili vodnik z 12 navadami, med katere spadajo primerna telesna aktivnost, zadosten spanec in prilagoditev velikosti obroka, pa tudi manj znane, kot so izogibanje zameram z odpuščanjem, pozitiven krog ljudi, umirjanje s pomočjo različnih tehnik, hvaležnost z dobrimi mislimi in vedno priporočeni smeh.

Zato smo se v nadaljevanju odpravili še v osrčje Prlekije na nadzorno merilno postajo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) v Jeruzalemu. V bližnjem gostišču Brenholc smo si uvodoma pogledali predstavitev dejavnosti slovenske ekipe 5 nadzornikov radio-frekvenčnega spektra, kar smo zaključili s prijetnim in okusnim domačim kosilom. Sledil je barvit sprehod med vinogradi do lokacije obljudene radijske nadzorne postaje s strateško lego in čudovitim pogledom na Slovenijo in okoliške države. Turiste in druge obiskovalce tu že od daleč pozdravljajo visoki antenski stolpi, ki predstavljajo leče radijskega daljnogleda in jih je možno tudi premikati v različne smeri. Ob vznožju anten nas je pričakalo vrhunsko merilno vozilo, opremljeno po lastnih inovativnih načrtih, ki pokrivanje 12 nadzornih postaj po Sloveniji učinkovito dopolnjuje. Upravitelja nadzorne postaje, ki prevzemata tudi vlogo radijskega inšpektorja, sta na zanimiv način predstavila nekaj primerov odkrivanja in reševanja radijskih motenj na terenu ter tudi potek zadnjih meritev pokritosti omrežij mobilnih operaterjev s posebej uglašenimi merilnimi telefoni, skritimi v prirejenem strešnem kovčku. V notranjosti prenovljene stavbe merilnice se skriva popoln nabor sprejemnikov, analizatorjev, snemalnikov, prikazovalnikov in druge opreme, ki omogoča ugotavljanje smeri izvora opazovanega signala in tudi njegovo spremljanje skozi čas. Kot eno večjih težav sodobnih komunikacij so navedli neustrezno postavitev WiFi oddajnih točk na 5 GHz območju, kjer s svojim delovanjem motijo vremenska radarja na Lisci in Pasji Ravni. Poleg radijskih in televizijskih oddajnikov smo lahko opazovali in ponekod poslušali tudi druge zanimive komunikacije, kot so pri mednarodni vesoljski postaji ISS, v letalstvu in profesionalnih komunikacijah TETRA.

Po spoznavanju izzivov inženirskega poklica in zanimivih delovnih izkušenj smo ob sončnem zahodu ekskurzijo uspešno zaključili v vinski kleti Brenholc s krajšo degustacijo odličnih lokalnih vin, od Šipona do dišečega in sladkega Traminca, in se v večernih urah varno vrnili nazaj v Ljubljano.

Komentirajte