Na forumu EBDVF 2023, ki se je odviljal med 25. in 27. oktobrom v Valenciji in združuje evropsko skupnost podatkovno usmerjenih inovacij ter raziskovalnih projektov, so bile podeljene nagrade digitalnim inovacijskim stičiščem, ki so se uspešno prijavili na razpis za značko iSpace. 4PDIH, ki deluje znotraj Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, je že ob prvi prijavi pridobil srebrno značko.

Naziv iSpace združuje inovacijska stičišča, ki povezujejo podatkovne vire, AI tehnologije in kompetence za podporo podatkovno usmerjenim inovacijam majhnih in srednje velikih podjetij ter je nastal pod okriljem organizacije BDVA, z namenom povezovanja podobnih iniciativ in zagotavljanja nivoja kvalitete evropskih podatkovno usmerjenih inovacijskih centrov. Med iSpace sprejeti DIH-i se razvrstijo v eno od štirih kategorij – od bronaste do platinaste. Tokratne prejemnike iSpace značk združuje tudi sodelovanje pri podpori eksperimentom podjetij na projektu EUHUBS4DATA, ki se je začel leta 2020 z namenom oblikovanja ekosistema digitalnih inovacijskih stičišč s katalogom podatkovnih zbirk, storitev na področju podatkovnega inoviranja ter spodbujanja podatkovno usmerjenih inovacij, s svojim poslanstvom pa bo nadaljeval tudi po zaključku projekta v obliki Evropske federacije.

Podpora ekosistema in medevropsko sodelovanje je bila tudi ena izmed ključih izpostavljenih prednosti sodelovanja tako na projektu EUHUBS4DATA, kot tudi v prihajajoči federaciji za digitalna inovacijska stičišča, kot so povedali med zahvalnimi govori ob prejemu iSpace nagrad na slovesni podelitvi v Valenciji, za 4PDIH pa je nagrada poleg tega tudi potrdilo, da je njihovo delo – povezovanje javnih in zasebnih iniciativ ter spodbujanje inovacij in digitalizacije – korak v pravo smer.

4PDIH, ki deluje pod okvirom Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko UL, je na forumu EBDVF 2023 prevzel nagrado za srebrno značko iSpace, ki jih podeljuje organizacija BDVA

Na forumu EBDVF se je tekom tridnevnega programa poleg slavnostne podelitve nagrad iSpace odvila tudi vrsta delavnic in predavanj, ki so pokrivali vse aspekte podatkovnih in AI inovacij, hkrati pa so se srečali tudi predstavniki podjetij, ki so bila v začetku leta uspešna na tretjem javnem razpisu projekta EUHUBS4DATA in so v novembru zaključila z eksperimenti. Dogodek jim je tako omogočil, da so svoje eksperimente in produkte predstavili širši publiki. Med udeleženci sta bili tudi slovenski podjetji, ki sta sodelovali v tretjem krogu eksperimentov, Proventus d.o.o. ter Elmibit. d.o.o., ki sta pod mentorstvom 4PDIH in sodelujoč z digitalnimi inovacijskimi stičišči iz vseh koncev Evrope, od sredine februarja intenzivno delali na svojih eksperimentih GINGER BEE in VineproData ter znotraj njih razvili rešitve, ki bodo izboljšale njihove obstoječe produkte.

Na EBDVF 2023 so se v živo srečali tudi predstavniki digitalnih inovacijskih stičišč in podjetij, ki so sodelovala v eksperimentih tretjega javnega razpisa EUHUBS4DATA. Z leve proti desni: Bojan Blažica (Proventus d.o.o.), Tjaša Jereb (Fakulteta za elektrotehniko UL), Matic Šerc (Elmibit d.o.o.).

Preberite več:

Komentirajte