Laboratorij za telekomunikacije je del mednarodnega projekta CODECS, katerega cilj je prispevati k trajnostni digitalizaciji na področju kmetijstva na podlagi analize ekonomskih, okoljskih in družbenih vplivov. V okviru projekta se bo 20 t.i. živih laboratorijev bo ukvarjalo z različnimi praktičnimi izzivi, npr. kako zmanjšati porabo vode, pesticidov in drugih sredstev v kmetijstvu, kako zagotoviti trajnostno poslovanje na podeželju, skrb za dobrobit živali itd.

V Sloveniji se bomo v sodelovanju s Hiša Vina Doppler in Čebelarstvom Cesar posvetili tehnologiji interneta stvari. Oba partnerja sta pri delu vpeljala uporabo senzorske infrastrukture, nato pa bomo s pomočjo nove metodologije ovrednotili, kakšen je vpliv digitalnih rešitev na okoljski, družbeni in ekonomski vidik.

Drug pomemben cilj je okrepitev sodelovanja deležnikov, ki že vrsto let sodelujejo na področju digitalizacije kmetijstva. Prav projektno delo je spodbudilo povezovanje kmetov, raziskovalcev, podjetnikov in drugih zainteresiranih v Mrežo pametnih vasi.

Lep primer, kako lahko senzorji v vinogradih pomagajo pri sprejemanju informiranih odločitev glede posegov v vinogradu je predstavljeno v videu, ki ga je pripravilo podjetje Senzemo v sodelovanju s Hiša vina Doppler.

Oglejte si video na temo: video

Komentirajte