V petek, 6. aprila. smo na Fakulteti za elektrotehniko gostil NGI SALOON – LJUBLJANA “FUTURE NGI ECOSYSTEMS AND ROLE OF SME IN NGI”.

Dogodek sta moderirala: Rob van Kranenburg (NGI4EU Ambasador) in Tomaž Vidonja (direktor IoT kompetenčnega centra). Na okrogli mizi pa so sodelovali Boris Koprivnikar (minister za javno upravo), Nenad Šutanovac (vodja IKT horizontalne mreže), Andrej Kos (profesor na Fakulteti za elektrotehniko) in Željko Gudžulić (Mestna občina Ljubljana).

Na dogodku so obravnavali tematiko NGI (Next Generation Internet), kot orodja za prihajajoče izzive digitalne Evrope. Predstavili so primer ekosistema, ki predstavlja uravnotežen kompromis med zelo centraliziranimi sistemi za infrastrukturo, protokole in upravljanje z identitetami. Na drugi strani pa zelo decentralizirane sisteme za podatke, aplikacije in storitve. Ob tem je izpostavljena posebna pozornost na stabilnost sistema, zmožnost odpravljanja napak in uporabe naprednih funkcionalnosti digitalne infrastrukture za stabilen, solidaren, recipročen in pravičen ekosistem.

Komentirajte