V turškem mestu Izmir sta 22. in 23. marca potekala že tretji NEXES pilot in delavnica, ki se ju je poleg projektnih partnerjev udeležilo tudi več deset predstavnikov lokalnih služb za zaščito in reševanje.

V prvem delu dogodka so bili predstavljeni projekt NEXES http://nexes.eu/ in dosežki posameznih partnerjev ter arhitektura PEMEA za posredovanje podatkovnih klicev v sili. Med govorniki je bil tudi predsednik Evropskega združenja za klic v sili (EENA http://www.eena.org/), dr. Demetrios Pyrros.

Tekom pilota je ekipa Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko (LTFE www.ltfe.org) Univerze v Ljubljani s partnerji iz Finske, Romunije, Španije in Turčije demonstrirala štiri kompleksne scenarije klica v sili. Komponente sistema NEXES podpirajo tudi napredne komunikacijske tehnologije, izmenjavo multimedijskih datotek, klepet, posredovanje lokacij in medicinskih podatkov …). Predstavniki LTFE so aktivno sodelovali pri scenarijih z lastno mobilno aplikacijo za klic v sili, spletno dispečersko platformo z geografskim usmerjanjem ter z lastnima rešitvama za video komunikacijo med več osebami in aplikacijo za klepet.

Najkompleksnejši scenarij je predstavljala večja krizna situacija v Izmiru (potres), ki je regionalni center za reševanje preobremenila s klici. Ta je klice preusmerjal na sosednje center, kjer je osebje pomagalo pri triaži klicev, najnujnejše klice pa so preusmerili na center reševalne službe v Izmiru.

Dogodek je bil odmeven tudi lokalno, saj so o njem poročali na turški nacionalni televiziji TRT.

Komentirajte