Na Fakulteti za elektrotehniko smo v četrtek in petek, 24. – 25. januarja, v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo gostili sestanek projekta TOUREST, program Interreg Adrion. Projekt TOUREST obravnava trajnostno upravljanje voda v turističnih obalnih ADRION regijah, na področju Italije, Slovenije, Hrvaške in Grčije, ki se soočajo s podobnimi težavami s pomanjkanjem vode v sušnih (poletnih) obdobjih.

Vsebinsko je bil sestanek razdeljen na dva sklopa. Prvi dan je bil namenjen predstavitvi napredka delovnih nalog partnerjev in usklajevanju trenutnih ter prihodnjih projektnih aktivnosti. V drugem dnevu pa smo se podali na strokovno ekskurzijo na slovensko obalo. Obiskali in ogledali smo si Rižanski vodovod Koper, kjer so nam predstavili problematiko zagotavljanja kakovostne vode, ki še posebej naraste v poletnih mesecih s porastom turističnih obiskovalcev. Sledil je ogled vodarne oz. čistilne naprave za čiščenje surove vode Rižanskega vodovoda Koper. Prva vodarna je bila zgrajena leta 1935 in je obratovala do leta 1997, ko so jo nadomestili z novo in tehnološko napredno čistilno napravo. Za konec smo spoznali še vidik upravljanj z vodo velikega porabnika vode v turističnem sektorju. Gospod Andrej Fabiani, direktor tehničnega sektorja Hotelov Bernardin, nam je predstavil tehnične in poslovne izzive oskrbe z vodo v Hotelih Bernardin.

Zahvaljujemo se g. Koradu Pucerju in Rižanskemu vodovodu Koper, Vodarni, g. Andreju Fabianiju ter Hotelom Bernardin za topel sprejem, zanimive oglede in številne zanimive ter koristne informacije. Nova spoznanja in informacije bomo koristno uporabili v prihajajočih projektnih aktivnostih. Prav tako se zahvaljujemo ga. Jani Meljo iz Direkcije RS za vode za udeležbo na sestanku. Na koncu se zahvaljujemo še vsem projektnim partnerjem za obisk na Fakulteti in aktivno sodelovanje.

Komentirajte