V sredo, 17. 5. 2023 je na Fakulteti za elektrotehniko potekalo srečanje srednjih šol, ki so letos sodelovale na državnem tekmovanju v znanju IKT. Udeležili so se ga dijaki in učitelji iz ŠC Novo mesto, GSŠRM Kamnik, STPŠ Trbovlje, SŠ Domžale in Vegove Ljubljana. Vse šole tudi izvajajo programe Cisco omrežne akademije, ki jim pomagajo pri pripravi in izvajanju vaj na področju omrežnih tehnologij in kibernetske varnosti.

Kot vsako leto, smo tudi tokrat srečanje izkoristili za obisk organizacije, ker se sodobne tehnologije uporabljajo, da nam lajšajo vsakdanje življenje. Obiskali smo Agencijo RS za okolje v Ljubljani in spoznali, kako se IKT prepleta s spremljanjem vremenskih pojavov in vključuje v področje skrbi za okolje. Na Agenciji so nam razložili, kako z numeričnimi meteorološkimi modeli napovedujejo stanje meteoroloških spremenljivk. Ogledali smo si superračunalnik, kjer izvajajo zelo zahtevne matematične operacije in meteorološki center, kjer spremljajo vse meteorološke meritve, oblikujejo vremenske napovedi in izdajajo pravočasna opozorila za javnost.

Drugi del srečanja je potekal na Fakulteti za elektrotehniko. Tam smo se pogovarjali o trendih na področju digitalizacije in se seznanili za aktualnimi statistikami na področju kibernetske varnosti. Tim Vivoda, Urban Garbajs in Maj Vilfan so pripravili praktični izziv iz področja socialnega inženiringa ter predstavili novosti, ki jih prinašajo programi Cisco akademije. Dogodek smo zaključili na prireditvi, ki je na fakulteti potekala v okviru mednarodnega dneva IKT.

Srečanje so omogočili: Agencija RS za okolje, Urad vlade RS za Kibernetsko varnost in Sekcija za kibernetsko varnost pri Združenju za informatiko in telekomunikacije.

Komentirajte