V petek, 21. septembra 2018, je bila v Mestni hiši v Ljubljani organizirana okrogla miza na temo pametne mobilnosti. Udeležila sva se je tudi sodelavca pri projektu trajnostne mobilnosti SaMBA, ki se izvaja v okviru Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko.

Okrogla miza je potekala v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, na njej pa smo srečali deležniki, ki se trudimo z različnih vidikov (varnost, pretočnost in učinkovitost prometa, trajnostna naravnanost, multimodalnost, tehnološke izboljšave) prispevati k izboljšanju mobilnosti. Prisotni smo bili predstavniki naslednjih institucij: DARS, Slovenske železnice, AV Living Lab, Špica International, Monolit, SenLab, Fakulteta za elektrotehniko, Zavod Varna pot, Mestna občina Ljubljana.

Naša diskusija se je naprej osredotočila na zajem in diseminacijo prometnih informacij, nato pa je prešla na raven sprememb navad in motivacijskih dejavnikov, ki te spremembe spodbujajo. V nadaljevanju so posamezni sodelujoči predstavili konkretne podatke in primere iz prakse ter izzive, ki nas čakajo v prihodnosti, zaključili pa smo s predstavitvijo podjetja AV Living Lab (BTC City), ki je v BTC-ju vzpostavilo testni poligon za nove tehnologije in za prikaz teh tehnologij množici vsakodnevnih obiskovalcev.

Komentirajte