V sredo, 1. marca 2023, je potekalo državno tekmovanje v znanju IKT za srednješolce. Tekmovanje je del Festivala inovativnih tehnologij, ki vsako leto poteka pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Zmaga gre letos v Trbovlje. Prva ekipa, ki je rešila izziv prihaja iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje.

Sodelovalo je sedem ekip iz petih srednjih šol: ŠCRM Kamnik, ŠC Novo mesto, STPŠ Trbovlje, SŠ Domžale in Ljubljana Vegova. Ekipe je uvodoma pozdravil Tim Vivoda iz Fakultete za elektrotehniko in predstavil vodilno temo tekmovanja, ki je bila letos povezana s kibernetsko varnostjo. Anja Ostovršnik in Aljaž Medic iz Urada vlade za informacijsko varnost sta tekmovalce povabila k sodelovanju na projektu Kibertalent, katerega cilj je razvoj mladih talentov na področju kibernetske varnosti. Več na https://kibertalent.si/.

Ekipe so nato začele z reševanjem naloge. Tekmovalci so se postavili v vlogo varnostnega inženirja v odvetniški pisarni, kjer so morali preizkušati varnostne luknje v danem omrežju.

Vrstni red ekip je določilo število pravilnih odgovorov. Če bi imelo več ekip enako število točk, bi vrstni red odločila hitrost reševanja problema.

Prva tri mesta :

  1. mesto: ekipa »400 bad request« iz STPŠ Trbovlje (Danijel, Žan in Luka)
  2. mesto: ekipa »Omreževci« iz Vegove Ljubljana (Matej, Vid in Tim)
  3. mesto: ekipa »MDA« iz STPŠ Trbovlje (Domen, Matija in Anej)

Vsem sodelujočim in njihovim mentoricam in mentorjem čestitamo za uspeh in sodelovanje. Sponzorji: Urad vlade RS za informacijsko varnost, Modra zavarovalnica, Telekom Slovenije, Nil, Združenje za informatiko in telekomunikacije, Horizontalna mreža IKT ter Sekcija za kibernetsko varnost pri GZS.

Pripravo naloge in realizacijo dogodka so izvedli Urban Garbajs, Tim Vivoda in Maj Vilfan iz LTFE Cisco akademije.

Hvala vsem za sodelovanje!

Komentirajte