Splošni cilj projekta je podpreti alpska podeželska območja, da v celoti izkoristijo prednosti digitalizacije in pametnega prehoda, s ciljem po oblikovanju funkcionalno transnacionalno skupnost v Alpah v okviru mreže EUSALP AG5 Smart Alps.

Projekt bo nova območja opolnomočil za sledenje območjem, kjer so pametne rešitve vpeljane, zato da bi se vzpodbujali skupnostni pristopi za ustvarjanje pametnejših, bolj zelenih, bolj trajnostnih, odpornih in privlačnih podeželskih območij ter izboljšalo transnacionalna povezovanja z interaktivnimi in uporabniku prijaznimi digitalnimi orodji.

Pametna skupnost (SmartCommUnity) si bo prizadevala ustvariti funkcionalno mrežo območij, ki se lahko med sabo navdihujejo in razvijajo skupaj, da bi se vsi počutili močnejše in bolj motivirane tako v okviru EUSALP, kot v kontekstu uporabe običajnih digitalnih orodij in skupnega transnacionalnega dialoga.

SmartCommUnity tako verjame, da se učinkovit pametni prehod v Alpah zanaša na strukturirano skupnost lokalnih območij, ki lahko zagotavlja znanje, orodja, dialog in izvedljiva dejanja ter tako učinkovito vpliva na politične odločevalce.

Ime projekta: SmartCommUnity – nadgradnja koncepta pametnih vasi v smeri nadnacionalne in v EUSALP integrirane pametne skupnosti v Alpah

Program: Interreg Alpine Space Programme

Šifra projekta: ASP0100041

Stroški projekta: 2,961,287.61 €

Trajanje: 36 mesecev (1.11.2022-31.10.2025)

Spletna stran projekta: www.alpine-space.eu/projects/smartcommunity

Kontakt: jure.trilar@fe.uni-lj.si

Partnerji:

 1. University of Ljubljana (SI)
 2. Poliedra – research and consultancy centre of Milan’s Polytechnic University on environmental and territorial planning (IT)
 3. Development Agency GAL Genovese (IT)
 4. Standortagentur Tirol GmbH (AT)
 5. Regionalverband Südlicher Oberrhein (DE)
 6. ITC – Innovation Technology Cluster Murska Sobota (SI)
 7. Association for the networked development of territories and services – ADRETS (FR)
 8. Autonomous Region of Valle d’Aosta (IT)
 9. Swiss Center for mountain regions SAB (CH)
 10. Energy and Environment Agency of Lower Austria (AT)
 11. Software Competence Center Hagenberg GmbH (AT)
 12. Region Lucerne West (CH)