V Ljubljani je med 18. in 21. junijem  v Cankarjevem domu potekala Mednarodna konferenca EuCNC (European Conference in Networks and Communication). Gostitelja letošnje konference sta bila Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko in Institut Jožef Stefan,  s podporo Evropske komisije.

Univerzo v Ljubljani je predstavljala Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije Fakultete za elektrotehniko z Laboratorijema za telekomunikacije in multimedijo ter Laboratorijem za sevanje in optiko. Organizacijo konference je na strani Univerze vodila doc. dr. Mojca Volk iz Laboratorija za telekomunikacije. Laboratoriji so predstavili svoje rešitve za sisteme klicev v sili, navidezne in obogatene resničnosti, tehnologije blockchaina, e-učenja in elektrooptični oscilator v 5G omrežjih. Sodelavec v Laboratoriju za telekomunikacije Jernej Mihelj je na konferenci predstavil plakat naslovom »Distributed  Ledger Technology-based Ownership Management in Social IoT«. Laboratorij za sevanje in optiko pa je zastopal Mahmet Apl Ilgaz s člankom Application of Opto-Electronic Oscillator in 5G Networks.

Sedemindvajseta konferenca EuCNC, s sloganom »5G and beyond«, je ena najpomembnejših konferenc na področju komunikacij in omrežij v Evropi, katere glavni poudarek je bil na tehnologijah 5G in njihovem nadaljnjem razvoju ter uporabi v različnih domenah. Več kot 500 strokovnjakov iz industrije in raziskovalnih inštitucij je podalo vpogled v raziskave, razvoj, implementacijo tehnologij 5G  ter predstavilo najnovejše znanstven in razvojne dosežke. Predstavljeni so bili tudi prvi rezultati 1. in 2. faze evropskega projekta 5G H2020.

Dogodek je odpiralo tudi Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije, odgovorno za področje digitalizacije in je področje 5G postavilo v jedro strategije za tehnološki razvoj. Konferenco in stojnico Univerze v Ljubljani sta obiskala ministre za javno upravo Boris Koprivnikar in ministrica za izobraževanje znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič

Konferenca EuCNC 2018 je imela močno podporo vodilnih podjetij na področju tehnologij 5G, vključno z letošnjim zlatim pokroviteljem Huawei, bronastima pokroviteljema Nokia in Ericsson ter drugimi pokrovitelji, kot so Rhode&Schwarz, Iskratel in Telekom Slovenije.

EuCNC 2018 ima IEEE konferenčni status in vse strokovno pregledane predstavitve so objavljene v IEEE Explorer podatkovni bazi.

Spletna stran konference: http://www.eucnc.eu/ 

Konferenca na družbenih omrežjih:

Facebook EuCNC

Twitter @eucnc, @NetTechEU

LinkedIn EuCNC (group)

Instagram eucnc2018

Uraden ključnik #EuCNC2018

Komentirajte