Tradicionalni natečaj rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in spodbuja vstop tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej na trg. Natečaj je tudi letos, navkljub drugačnim razmeram, ki smo jim priča zaradi epidemije koronavirusa, pokazal, da za odkrivanje novega znanja ni ovir.

Letošnja podelitev pa ni bila posebna zgolj zaradi načina izvedbe, temveč tudi zato, ker so bili med finalisti tudi študentje in zaposleni naše fakultete. Ob tem z veseljem zapišemo, da je bila rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2020 v kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni podeljena prav našim študentom, ki so komisijo prepričali s projektom RF Alert.

Mlado podjetniško ekipo, ki jo sestavljajo Aljaž Martinčič, Matej Rabzelj, Tjaša Jereb, Jan Gašpar in Tilen Savnik, je po letih srečevanj intervencijskih vozil na nujnih vožnjah zmotila ista stvar – intervencijska vozila so prepogosto v prometu opažena prepozno, to pa za seboj potegne hujše posledice, kot je nekaj nejevolje voznikov.

Poglobitev v tematiko je pokazala, da trenutni opozorilni sistemi intervencijskih vozil na nujnih vožnjah (sirene in modre luči) prevečkrat ostanejo neopaženi do zadnjega trenutka. Preostali udeleženci v prometu se v danih pogojih najpogosteje odzovejo negotovo in z zmanjšano zbranostjo, kar se neposredno odraža v počasnem umiku in posledično daljšem dostopnem času intervencijskih vozil. Kasnejša oskrba bolnika, daljša hospitalizacija, večja gmotna škoda in stroški zdravljenja je le nekaj posledic, ki jih prinaša trenutno stanje, žal se pa to velikokrat realizira tudi v višji statistiki smrtnih žrtev.

Prepričani, da se tudi za ta problem najde rešitev, so ob podpori Laboratorija za telekomunikacije dneve in noči vložili v razvoj prototipa in njegovo predstavitev. Združili so svoje izkušnje iz preteklih sodelovanj na različnih študentskih in poslovnih projektih ter široko znanje s področja razvoja IT-rešitev, grafičnega oblikovanja in upravljanja zaledne strežniške infrastrukture za namen podpore projektov.

Več mesecev razvoja tako programskega kot strojnega dela so spremljali vedno novi izzivi in njihovo reševanje. Vse od testiranja različnih komponent do neskončnih popravkov kode, uporabniškega vmesnika in več različic ohišja je pripomoglo k nastanku končnega izdelka, ki omogoča hitrejše in bolj učinkovito obveščanje voznikov v prometu o bližajočem se intervencijskem vozilu na nujni vožnji. Poimenovali so ga RF Alert.

RF Alert je rešitev, ki v obliki samostojnega modula v intervencijskem vozilu oddaja opozorilo z uporabo radiofrekvenčnih tehnologij, opozorilo pa prestrežejo in predvajajo avtomobilski radijski sprejemniki bližnjih udeležencev v prometu, ne da bi bila za to potrebna kakršnakoli modifikacija preostalega voznega parka. Modul deluje z variabilno oddajno močjo, ki jo prilagaja glede na okolico intervencijskega vozila, rešitev pa dopolnjuje še napreden zaledni sistem v oblaku, ki omogoča tako nadzor celotne flote kot posameznih intervencijskih voženj, nastavljanje območij radijske tišine, sintetizacijo govora za napoved smeri gibanja vozila v realnem času ter beleženje statistike.

Komentirajte