V Mestni knjižnici Kranj je včeraj, 3. oktobra 2019, v organizaciji Mestne občine Kranj potekal Forum pametnih rešitev. 

Forum je bil namenjen predvsem opredelitvi najboljših možnosti za razvoj pametnega mesta. V Kranju je v skladu z vizijo občine ljudem že na voljo nekaj produktov pametnega mesta, ključno pa je vprašanje, kako razviti platformo in nanjo umeščati različne produkte.

Podjetja, sodelujoča na forumu (Gorenje, Petrol, Telekom Slovenije, Iskratel, 3fs, A1 Slovenija, Radikovič Ključi, Dspot, konzorcij Genis, KaPla in Qualitas, Osi, Iryo, Selectium Adriatics, E-soft, Mediainteraktiv Franc Dolenc, Fakulteta za organizacijske vede Kranj ter Lokalna energetska agencija Gorenjske), so zato predstavila rešitve, primere dobrih praks in druge sodobne usmeritve na področju pametnih produktov in storitev, katerih cilj je, da ljudem olajšajo kakovost bivanja: od pametnih mestnih kartic in pametne infrastrukture (parkirišča, razsvetljava, promet, spremljanje kakovosti zraka, hrupa in podobno) do pametnih ključavnic, aplikacij za občane, rešitev v zdravstvu in drugih.

V okviru foruma je potekala tudi okrogla miza Izzivi pametnih mest, na kateri je kot strokovnjakinja s tega področja sodelovala doc. dr. Emilija Stojmenova Duh iz Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko, v plenarnem delu srečanja pa je sodeloval predstojnik Katedre za IKT na Fakulteti za elektrotehniko in član Strateškega sveta MO Kranj prof. dr. Janez Bešter.

 

Nekatere lokalne skupnosti v Sloveniji, med njimi tudi Kranj, imajo že dobro razvite nekatere posamezne servise s področij e-demokracije, urbane trajnostne mobilnosti, varne družbe, e-zdravja, e-okolja in e-energetike, a prebivalci v mnogih primerih še ne poznajo koristi, ki jim jih tovrstne rešitve prinašajo. Zato je najbolj pomembno, da se z njimi pravilno upravlja in se jih zbere na enem mestu/platformi, kar so poudarili tudi sodelujoči na forumu.

Komentirajte