Pred štirimi leti so na Univerzi v Ljubljani začeli z univerzitetnim interdisciplinarnim študijskim program Multimedija, ki ga izvaja Fakulteta za elektrotehniko UL skupaj s Fakulteto za računalništvo in informatiko UL. Študijski program Multimedija poteka v sodelovanju s partnerskimi podjetji, ki poleg sredstev zagotavljajo tudi sveža znanja in izzive iz gospodarstva. Generalni pokrovitelj je Telekom Slovenije, med zelo pomembnimi partnerji programa pa je tudi RTV Slovenija. Do sedaj je diplomiralo 9 študentk in študentov prvostopenjskega študija, v jeseni pa pričakujejo, da jih bo diplomiralo še enkrat toliko. Takrat se bodo diplomanti imeli možnost vpisati tudi na 2. stopnjo študija Multimedija, ki se bo letos oktobra začela izvajati prvič.

Tehnološka znanja in kreativne tehnike z roko v roki

»Danes ni dovolj, da smo le elektrotehniki in računalničarji, torej zgolj strokovnjaki za razvoj tehnologij, programiranje in načrtovanje internetnih povezav. Pomembno je, da poleg tehnoloških znanj obvladamo tudi kreativne tehnike in znanja za ustvarjanje vsebin ter znamo komunicirati s strokovnjaki z drugih področij, kot so industrija 4.0, digitalni marketing ipd. Interdisciplinarnost je zelo pomembna, prav tako pa dodatne kompetence, kot so inovativnost, komunikacijske veščine, podjetnost, timsko projektno delo, motiviranost za vseživljenjsko učenje …«, pravi prof. dr. Janez Bešter s Fakultete za elektrotehniko UL. Pomembna značilnost diplomiranih inženirk in inženirjev Multimedije pa je ravno ta, da imajo poleg tehnoloških znanj tudi te kompetence, ki so ključne za prihodnjo uspešnost posameznika in tudi podjetja, v katerem se zaposli.

Vpis na drugo stopnjo študijskega programa Multimedija že možen

Novopečeni diplomanti prvostopenjskega študija Multimedije, seveda pa tudi diplomanti drugih študijskih programov, pa se že lahko vpišejo na drugo stopnjo študija in si pridobijo naziv magistrica inženirka multimedije oz. magister inženir multimedije. Drugostopenjski študij študentom nudi še večjo izbirnost predmetov ter boljšo povezanost z drugimi fakultetami in gospodarstvom. Z dodatnimi znanji in praktičnimi izkušnjami, ki si jih bodo študentje pridobili na študiju na drugi stopnji, bodo na trg dela vstopili še bolj usposobljeni in posledično tudi bolj konkurenčni.

Več kot 900.000 prostih delovnih mest na področju multimedije ter IKT v Evropi

Po ocenah Evropske komisije je trenutno v Evropi več kot 900.000 prostih delovnih mest na področju multimedije in informacijsko komunikacijskih tehnologij (IKT). Ta podatek nakazuje, da so digitalne kompetence danes temelj vseh gospodarskih in družbenih panog. Dvostopenjski študijski program Multimedija na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pa daje znanja, s katerimi so lahko diplomantke in diplomanti ter magistrice in magistri konkurenčni v sektorju digitalnih tehnologij, ki nudi široke možnosti zaposlitve.

Vpis na 2. stopnjo študijskega programa Multimedija je že možen, več informacij pa lahko najdete na povezavi.

Komentirajte