Vse bolj se zanašamo na tehnologije IKT in ne mine dan, morda niti ura ne, ko ne bi preverjali e-poštnih sporočil, klepetali po spletu s sodelavci in prijatelji, računali na to, da nam bodo pametne domače aplikacije omogočile odklepanje vrat in kuhanje kave, preverjali družbenih medijev ali pa prebirali najnovejših informacij o koronavirusu.

Te storitve potrebujemo. In vsi vemo, da brez ustrezne kibernetske varnosti pri njihovi uporabi ne bo šlo.

Toda ali se kdaj vprašate, koliko kibernetskih napadov se dejansko odvija po vsem svetu? Koliko jih cilja na nas? Kako privlačni smo za napadalce? In kaj resnično hočejo?

Predstavljamo vam CyberLab – odprto platformo za spremljanje kibernetske varnosti.

Gre za veliko, geografsko razpršeno mrežo limanic (ang. honeypots), razširjeno po več kot 50 lokacijah v Evropi in ZDA, ki nenehno spremlja napade kibernetske varnosti in zbira velike količine podatkov o tem, kdo so napadalci, kaj je njihov cilj, katere so za njih najbolj privlačne tarče, kako dolgo ostanejo na napadenih vozliščih, kakšna orodja uporabljajo in še veliko več.

Vse te podatke smo zbrali v pregledni obliki, ki je prosto dostopna:

https://cyber.ltfe.org 

Vsi zaznani napadi so na voljo tudi v obliki surovih odprtih podatkov v podporo nadaljnjim raziskavam kibernetske varnosti.

 

Komentirajte